pátek 27. ledna 2012

Scones - The Daring Bakers Challenge

Jak jste si možná všimli, v prosinci se na mém blogu neobjevil žádný příspěvek s výzvou The Daring Bakers. Důvod je prostý - stávkovala jsem. Předmětem výzvy bylo vyrobit vlastní kvásek a z něj upéct chleba, což mě už od samého počátku nikterak nepřitahovalo, do prvního pokusu jsem se musela nutit a když jsem pak z trouby vytáhla cosi, co víc než chutný bochník chleba připomínalo placatý kámen, využila jsem té podoby a přesně jako na ten placatý kámen jsem se na to vy víte co. 
O to víc jsem se ale vyřádila u lednové výzvy, jejímž autorem je Audax z blogu Audax Artifex a já mu tímto děkuji za parádní výzvu plnou užitečných tipů, rad a vychytávek. 
Z názvu článku je jasné, že lednovou výzvou byla výroba scones (v Americe známých pod názvem biscuits), což je druh čajového pečiva. Musím se přiznat, že pro mě to byla naprostá novinka. Slovo "scone" jsem sice už kdesi slyšela, ale tím veškeré mé povědomí o tomto pečivu končilo. Znalostní mezery jsem ale vyplnila poctivým studiem všemožných internetových stránek a své poznatky bych shrnula asi takto:
  • Scones jsou, ve své základní podobě, univerzální pečivo. Chutnají stejně dobře se sýrem, šunkou nebo marmeládou a troškou šlehačky.
  • Scones jsou nenáročné na čas, peníze i kuchařský skill. Potřebné suroviny máte v naprosté většině případů vždy po ruce.
  • Scones se dají upéct podle tisíce a jednoho receptů, od základních až po ochucené, například čokoládou, javorovým sirupem nebo sušeným ovocem. 
Ale dost už teoretizování, přejděme k praxi, konkrétně ke třem různým receptům, které jsem tento měsíc vyzkoušela. 

Máslové scones představují tu nejzákladnější a s mírnými odlišnostmi dost možná i nejrozšířenější verzi. Na povrchu jsou mírně křupavé a uvnitř krásně nadýchané. 
Vzhledem k tomu, že surovin je opravdu málo, dejte si záležet na jejich kvalitě (platí pro všechny recepty, ne jen pro tento). Kupte tedy pořádné máslo, dobrou mouku... však ono se vám to v chuti stonásobně vrátí. 

Suroviny (cca 16 scones):
280 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
60 g dobře vychlazeného až zmraženého másla
240 ml mléka, také vychlazeného

Mouku, sůl a prášek do pečiva třikrát prosijte do větší mísy. Studené máslo buď nahrubo nastrouhejte nebo nožem nasekejte na malé kostičky (tak jsem to udělala já) a přidejte je k sypké směsi. Prsty směs i s máslem velmi rychle a velmi zlehka promněte, aby se vám máslo rozpadlo na malé kousky a obalilo moukou. Postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud vám nevznikne lepivé těsto. To pak přemístěte na moukou jemně poprášený vál a velmi zlehka ho propracujte - ale pozor, opravdu zlehka a moc to nepřežeňte, čím víc budete těsto násilnit, tím tužší vaše výsledné scones budou. Pokud chcete, můžete trochu pomoct žádoucímu "lístkování", a to tak, že těsto několikrát přeložíte, rozplácnete, zase přeložíte, rozplácnete... ale opět, nepřehánějte to. Nakonec z těsta rukama nebo válečkem vyrobte placku přibližně 1,5-2 cm tlustou a pomoučněným kulatým vykrajovátkem (doporučuji průměr 5 cm) vykrajujte scones. Vyvarujte se takového toho otáčení vykrajovátkem, jako když vyrábíte kolečka na linecké a chcete je líp oddělit od zbytku těsta - zdeformujete tím těsto po stranách a hezká struktura bude ta tam. 
Scones přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pokud je chcete mít na povrchu lesklé, potřete je před pečením mlékem. Pečte při 240°C 5-10 minut, prostě dokud nebudou hezky hnědozlaté na povrchu. 
Servírujte nejlépe ještě teplé, ale studené taky nejsou k zahození (a navíc si je vždycky můžete dodatečně rozpéct). 

Limonádové scones jsou jednou z variant, které nám Audax ve výzvě sám navrhl, originál najdete u Celine na Fig Jam & Lime Cordial. Tento recept je údajně velmi populární v Austrálii a já jsem ho ze zvědavosti prostě musela vyzkoušet, i když, jak má matka docela trefně poznamenala, péct ze sodovky je tak trochu prasárna. 
Už podle obrázku je docela jasné, že tyto scones se ani v nejmenším nepodobaly těm klasicky kypřeným (tedy ne bublinkama, ale práškem do pečiva). Nenaskočily do výšky, ale spíš do stran, zvnějšku patrná lístková struktura se taky nekonala a když jsem je vytáhla z trouby, byla jsem stoprocentně přesvědčená, že si na nich vylámu zuby. Kupodivu bylo všechno jinak, scones sice byly na povrchu křupavější, ale uvnitř byly vlastně docela dost nadýchané, až mě to samotnou překvapilo. Limonáda jim dodala velmi mírnou nasládlou chuť, což tyto scones předurčuje ke "sladkému" servírování. 
Ovšem hlavní předností této verze je, že jsou to ze všech scones ty úplně nejsnadnější a společně s netradičním využitím sodovky se z nich stává docela ideální recept i pro děti. 

Suroviny:
450 g hladké mouky
250 g tučné smetany (33% tuku a víc)
250 ml citronové limonády (Sprite, 7Up, něco tohoto typu, hlavně ať to hodně šumí)
(a pokud moci bublinek tak docela nevěříte, pojistěte se ještě lžičkou prášku do pečiva)

Mouku prosijte do mísy a smíchejte se smetanou a limonádou. Těsto přemístěte na lehce pomoučněný vál a dál postupujte jako u předchozího receptu. Pečte na 240°C opět 5-10 minut. Rychlovka, co?

Tento recept najdete v jedné z kuchařek Nigelly Lawson - How To Be A Domestic Goddess. Jsou vlastně docela podobné těm základním máslovým, ale liší se v druhu použitého prášku do pečiva a také v použitém tuku. Opět spojují křupavost na povrchu a vláčnost uvnitř a myslím si, že ze všech tří receptů jsou to ty nejlepší. 

Suroviny: 
3 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička soli
5 lžiček vinného kamene (= prášek do pečiva z DM drogerie neboli Weinstein Backpulver)
1/4 hrnku vychlazeného másla
2 lžíce ztuženého rostlinného tuku (ne a ne a ne, mně ztužený rostlinný tuk do kuchyně nesmí, já použila rostlinný olej)
1 a 1/3 hrnku studeného mléka 

Všechny sypké suroviny prosijte do větší mísy. Stejným způsobem jako v prvním receptu zapracujte vychlazené máslo a ztužený tuk (nebo rostlinný olej). Nakonec přidejte mléko a dál postupujte jako v prvním receptu. Pečte opět na 240°C 5-10 minut.    

Tak, a je hotovo! Výzva splněna, příspěvek dopsán, můj pečicí repertoár obohacen. Doufám, že scones taky vyzkoušíte a budou vám chutnat stejně jako nám doma, kde se z nich stal velký hit a já naprosto nepochybuji o tom, že se k nim ještě mnohokrát vrátím. 

English Summary: This month's challenge was so great, thank you Audax! I've never baked scones before and I'm really glad I've got this opportunity to try it. Scones became an instant hit in my family and I'm pretty sure it wasn't the last time making them. We tried both sweet (rosehip or apricot jam) and savory (ham and cheese) versions and I can't decide which one was better. For me, the versatility of this recipe is the biggest advantage. 

8 komentářů:

  1. What a lovely write up I love how really took on this challenge and did three different versions. Yes lemonade scones are a real surprise when you have them the first time it is good to hear that you did like them and yes the perfect recipe for children when they want to learn to bake something of the first time. A wonderful effort and stunning results on this challenge I have say the photography is outstanding bravo to you. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětVymazat
  2. Thank you so much for your lovely comment! I really had a great time completing your challenge. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, koukam jako blazen, ze je tady dalsi odvazna pekarka z CR a ja si ani nevsimla! Scones mas krasny, ty limonadovy me docela zaujaly... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. The lemonade scones sound really good. All your scones look fantastci!

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, však mám za sebou teprve čtvrtou výzvu. :) Díky moc za komentář!

    Jo, thank you very much for stopping by and leaving a nice comment. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Beautiful scones! I'll have to try the lemonade ones, they sound really intriguing!

    OdpovědětVymazat
  7. No mňam, to vypadá dobře:-)Máš super blog, určitě tě budu odebírat:-) M.

    A pokud budeš mít čas nebo náladu, tak prosím mrkni na můj, mlý komentář nebo follow vždycky potěší:-)
    http://illussoire.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. you're scones look absolutely lovely.i couldn't understand the language you wrote in to be honest.but you're scones definitely look delicious.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.