úterý 28. února 2012

Quick Breads - The Daring Bakers Challenge

Virbl prosím, únorové odhalení je tu! Tuto výzvu pro nás připravila Lis, jedna ze zakladatelek celého toho úžasně pošahaného spolku odvážných pekařů a kuchařů. Naším úkolem bylo upéct alespoň jeden "quick bread", doslovně přeloženo rychlý chleba. Ale protože s chlebem toto pečivo nemá nic moc společného a já v tvoření definic nejsem kovaná, tu máte alespoň jednu volně přeloženou verzi z kuchařského slovníku na webu Epicurious:
Quick Bread = Pečivo, které je časově nenáročné na přípravu, protože její součástí není proces kynutí. Jako kypřidlo je použit prášek do pečiva, který při kontaktu s vlhkým těstem okamžitě zahajuje proces kypření a tato jeho kypřící schopnost je ještě umocněna vyšší teplotou při pečení. Může se připravovat v podobě bochníků, muffinů a jiného drobného pečiva.
Pokud jde o volbu receptů, Lis nám dala skutečně volnou ruku, museli jsme se držet pouze tří základních podmínek: 
1. Žádné droždí
2. Celková příprava včetně pečení nesmí trvat déle než 1,5 hodiny
3. Pouze bochníky, muffiny nebo tzv. popovers
Já za tento měsíc stihla upéct čtyři různé varianty a vy si teď můžete přečíst které a sami si je doma vyzkoušet.


Varianta první: Sýrovo-česnekový bochník

Musím říct, že slané věci peču docela nerada. Nebo spíš méně raději než ty sladké. Slaných variant quick breads jsou ale takové mraky, že jsem se protentokrát přinutila a jak už tomu naštěstí často bývá, nelituju ani trošku! 
Žádné rozsáhlé představení není třeba, snad jen neuškodí upozornit, že toto pečivo je velmi česnekové. Tedy, není to zas takový zabiják, ale očekáváte-li jen lehký dotek česneku, zkrouhněte jeho množství alespoň na polovinu. 
A aby byly chutě vyrovnané, zvolte nějaký výraznější sýr. Ideálně by to měl být čedar, ale v naší zemičce je tento sýr špatně dostupný a většinou i nesmyslně drahý, takže ho můžete třeba namíchat s nějakým jiným pokud možno kvalitním tvrdým sýrem - tak jsem to udělala já. 
Recept také obsahuje cukr, který tam ve výsledku skutečně je trochu cítit, podle mého názoru hezky podporuje ty podstatné hlavní chutě, ale dovedu si představit, že by to někomu mohlo vadit. Pokud se bojíte, že ten "někdo" jste vy, použijte jen poloviční množství a uvidíte, co to udělá. :)


Suroviny: 
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek strouhaného sýra
1/4 hrnku moučkového cukru
8 stroužků česneku (měla jsem středně štiplavý španělský a toto množství bylo tak akorát, ovšem pokud máte echtovní český česnek, dejte raději míň)
1 a 1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lžičky soli


Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sýr, cukr, sůl a rozmačkaný česnek. V jiné míse vyšlehejte mléko s vejci a olejem a všechno to vlijte k suché směsi. Pořádně promíchejte. Těsto vlijte do důkladně vymazané nebo pečicím papírem vyložené chlebové formy a pečte 55-60 minut při 180°C. Upečený chleba musí být na povrchu krásně zlatý a pevný, užitečné je provést i špejlový test. Po vyjmutí z trouby nechte bochník alespoň čtvrthodinu chladit ve formě, pokud byste se ho pokusili vyklopit dřív, mohl by vám rupnout. Tento chleba má zjevně tendenci se i přes důkladné vymazání k formě trošku přichytit (řekla bych, že rozpuštěný sýr je jasným viníkem), v takovém případě ho tenkým nožem opatrně oddělte od stěn a formu na chvíli postavte na utěrku namočenou v ledové vodě. 
Pokud jde o kombinace a, no, gastronomické využití tohoto pečiva, nijak zvlášť jsem nefantazírovala. Samotný nebo s troškou másla je prostě vynikající a tak jsem ho taky úspěšně konzumovala. Ovšem určitě by byl dobrý i k polévce a kdesi v hlubinách internetu jsem objevila, že z tohoto chleba jsou výborné krutony do salátu. 


Varianta druhá: Jablečný chlebík se skořicí
Ano, jsem si vědoma toho, že chlebík je poněkud zvláštní až úchylné slovo. Ale když on to chleba prostě není a na nějaký chlebíček, jako třeba ten biskupský, je zas příliš obrovský. Takže ač sama divně zdrobnělé patvary nesnáším, budu pro potřeby tohoto příspěvku sladké varianty quick breads nazývat chlebíky. Však vy si zvyknete.
A pokud pořád tvrdím, že tyto quick breads nemají s opravdovými chleby mnoho společného, tento jablečný mě v tomto směru překvapil. Ze všech čtyř variant byl totiž kupodivu svojí strukturou chlebu opravdu trochu podobný byl, pokud tedy samozřejmě nepočítám ty kousky jablek. :)


Suroviny: 
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
3 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky skořice
špetka soli
1 lžička vanilkové esence (nebo nahraďte část moučkového cukru vanilkovým)
2 bílky
3/4 hrnku jablečné dětské výživy (nebo domácího pyré)
3 středně velká jablka, nasekaná nebo strouhaná (záleží na vás, jaká struktura vám vyhovuje; já sekala na spíš menší kousky)


Nejprve ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. V jiné misce smíchejte jablka, jablečné pyré, vanilkovou esenci a bílky. Jablečnou směs přidejte k té sypké a dobře promíchejte. Směs vlijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy a na povrchu trošku uhlaďte. Pečte na 180°C 35-45 minut a po dopečení se řiďte stejnými radami jako u prvního receptu. 
Je zřejmé, že toto pečivo je o něco méně variabilní než jeho slaný sýrový kolega. Dá se jíst v podstatě jen samotné (prověřeno důkladně) nebo s džemem (neprověřeno vůbec). A má vůbec smysl se více vyjadřovat k tomu, že jablka se skořicí jsou prostě super?


Varianta třetí: Kukuřičné (nejen) muffiny
V anglickém jazyce se tento druh pečiva nazývá "spoon bread", a to proto, že se podává jako příloha k omáčkovým jídlům - tudíž se jí víc příborem (spoon = lžíce) než rukama jako ten klasický chleba. Když se to vezme kolem a kolem, je to spíš takové kukuřičné suflé. Dobré kukuřičné suflé.
Pokud jde o recept, ten mám z kuchařky Michaely Maly - Kuchyně USA. No a v ingrediencích by snad zádrhel být neměl, snad až na tu hrubou kukuřičnou mouku, takže vám poradím, že ji koupíte třeba v DM drogerii pod značkou Alnatura.
Suroviny: 
1 hrnek hrubé kukuřičné mouky
1 a 1/2 lžičky soli
2 lžíce másla
2 hrnky vroucí vody
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1/2 hrnku mléka
1 lžička moučkového cukru 
1 hrnek polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva 



Do mísy dejte kukuřičnou mouku, sůl a máslo, zalijte dvěma hrnky vroucí vody a promíchejte, dokud není máslo rozpuštěné. Žloutky s mlékem vyšlehejte a přilijte ke kukuřičné směsi. Nakonec vmíchejte cukr, mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Výsledné těsto bude pravděpodobně řídké, ale nenechte se odradit. Formu na muffiny si vymažte máslem a rovnoměrně do ní rozdělte těsto (já vyrobila jen čtyři větší muffiny a zbytek těsta vlila do kulaté koláčové formy - ta oválná už mě prostě nudila). Pečte při 180°C 35-45 minut - moje muffiny se pekly přibližně 30 minut, koláč asi o 10 minut déle. Muffiny by měly být na povrchu zlaté a na dotek pevné. 
Jak už jsem říkala, toto pečivo je především příloha k omáčkovým jídlům a polévkám, ale mně vyhovovalo i jen tak s máslem nebo -jak ostatně vidíte na obrázku- jako dvoupatrový sendvič se sýrem, šunkou a trochou vařené kukuřice, co zbyla od oběda. :) 


Varianta čtvrtá: Banánový chlebík s čokoládou
Tento quick bread je u nás doma velmi oblíbený, i když jsem ještě nedávno nevěděla, že to nějaký quick bread vůbec je. A protože je už mnoha pečeními prověřen a pokaždé se po něm zapráší, rozhodla jsem se ho vychválit a doporučit veřejně. 


Suroviny: 
300 g hladké mouky
250 g změklého másla
200 g moučkového cukru
4 vajíčka
4 banány
1 sáček prášku do pečiva
250 g hořké čokolády, nasekané (lze i vynechat, samotný banánový chlebík je taky fajn)




Banány nakrájejte a rozmačkejte vidličkou, případně je prožeňte mixérem - to už nechám na vás, jakou strukturu upřednostníte. Mouku, máslo, cukr, vejce a prášek do pečiva v míse smíchejte, přidejte rozmačkané banány, nasekanou čokoládu . Formu si vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na přibližně 55 minut při 190°C. Opět testujte špejlí, neměly by na ní ulpět žádné drobečky. 
Při pečení tohoto bochníku, pokud tedy budete dělat opravdu bochník a ne třeba muffiny, by se vám mohlo stát, že na povrchu začne hnědnout až příliš rychle - není snadnější a účinnější pomoci než formu přikrýt alobalem a hezky pokračovat v pečení.
Ani nevím, jestli je potřeba tuto "mokrou" banánovo-čokoládovou dobrotu nějak víc komentovat. A navíc, když vám prásknu všechny chutě, kdoví, jestli pak nebudete mít menší motivaci si to upéct taky. 
A mimochodem, říkal někdo, že praskliny na povrchu jsou ošklivé? :)
Končím tedy obsáhlou únorovou výzvu s úsměvem a jako vždy se nemůžu dočkat, až se dozvím zadání na další měsíc. A příště už snad přijde reportáž!

15 komentářů:

  1. Heeej, ctyri verze?! Jsi sikovna a ty kukuricne se mi strasne libi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to může prokrastinace, měla jsem hodně práce do školy, takže jsem pekla jak divá. :)) Díky za komentář!

      Vymazat
    2. a pak jsi to všechno jako snědla sama jo...?

      můžeš brát od školy tohle, nebudeš mít pocit že deš s práznou a jí ti to zhodnotím a zrecenzuju :)

      Vymazat
  2. Wonderful loaves! Loved the Banana Smiley bread a lot :)

    OdpovědětVymazat
  3. I've never heard of "spoon bread" before, but it looks great! All of your quickbreads sound delicious - I especially like the garlic cheese one :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné. Všechny jsou úžasné, ale nejvíc se mi líbí ty kukuřičné a jablečné.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten česnekovej chlebík musím vyzkoušet, kde je česnek, to já můžu :-)
    A i ty kukuřičné muffiny jsou super, jen mám dotaz, daly by se upéct jen z kukuřičné mouky? (Čekám na návštěvu neteř, která musí dodržovat přísnou bezlepkovou a bezmléčnou dietu, tak jestli by to šlo.)
    Jsi vážně dobrá, čtyři tak úžasné varianty, klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, určitě by to šlo. Když jsem zkoumala jiné recepty na spoon bread na Googlu, byly ty, kde se kukuřičná mouka míchá s pšeničnou, spíš v menšině. Většinou se používá čistě kukuřičná mouka, ale zase se tam pak dává víc prášku do pečiva - myslím, že jsem to i někde četla, že tyto bezlepkové mouky obecně je potřeba víc kypřit. Sama s bezlepkovým vařením nemám žádné zkušenosti, ale jak říkám, určitě to jde, jen se trochu porozhlídni po internetu. :)

      Vymazat
  6. Páááni, tobě se teda chtělo :D Všechny verze jsou úžasný, ale dala bych si ten česnekovej :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ten jablecno skoricovy zni moooc lakave, ten nekdy vyzkousim. A oblicejik se uzasny. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. OMG! This looks so so so yummy! I love home made cakes.


    You have a really cool blog here. Do you want to follow each other, I would love that.
    Tereza
    http://drastic-plastic-fantastic-plastic.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. TAK to si musím upéct :*všechno mě strašně láká a nejvíc ten česnekáček a jablečík :P jenom se chci zeptat, vadilo by hodně, kdybych ten chlebík dala třeba do remosky, nebo do dortové formy péct ? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, jablečík je super slovo, píšu si! :D
      S remoskou nemám zkušenosti, ale dortová forma by určitě šla, pokud ji vyložíš pečicím papírem raději, mám už pár neblahých zkušeností se špatně těsnicí formou a těstem všude v troubě. :) Ale už jsem improvizovaně pekla i v kulatém litinovém kastrolu, ve kterém normálně děláme polívky (a který je ostatně z úplně stejné sady jako ten pekáček na fotkách výš) a taky to jde, jen jak je ta litina těžší a silnější, bochníky se propékají pomaleji a je potřeba je obvykle shora po nějakém čase přikrýt alobalem, aby se nespálily.

      Vymazat
    2. Nám naštěstí těsní dobře :) tak to musím tedy vyzkoušet :) děkuji za radu :)

      Vymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.