čtvrtek 22. března 2012

Březnový zápisník

Ne ne, dnes žádný recept nebude. Dnes si dovolím vás informovat o jedné nadcházející akci a taky o tom, co se děje u nás na jídelním stole. 
Začněme tím jídelním stolem. Dobrou třetinu ho aktuálně zabírají květináčky s klíčícími semínky, konkrétně šesti druhů chilli papriček. U nás v rodině to ovšem nejsem já, kdo má green fingers, a tak o tyhle mrňouse od prvopočátku pečuje moje matka. Ta ostatně mé rychlofocení doprovázela výkřiky jako "šmarjá, mají sotva děložní lístky a ona už je fotí" a "zas tak hezký nejsou, kde to jako budeš zveřejňovat?!" ... Každopádně já se v zahradničení nevyznám a tak se jen těším, až vyrostou a já z nich vytvořím něco dobrého, třeba tátovy oblíbené čokoládové bonbony s chilli nebo dvanáct hodin vařený hovězí rendang, jako mají v Sanshu. :)  Za zmínku ale rozhodně stojí jednotlivé odrůdy:

Jalapeňo Hercules:
Hybridní verze jedné z nejprofláklejších odrůd chilli papriček. Řadí se mezi středně pálivé papričky (2 500 - 8 000 jednotek pálivosti SHU), původem jsou z Mexika a pokud jde o jídlo, kromě koření jsou bez větší újmy poživatelné i samotné naložené, plněné nebo třeba grilované. 
7-Pot:
Pochází z Trinidadu a řadí se mezi extra pálivé papričky. Od své vysoké pálivosti má ostatně odvozené i jméno, jedna paprička má údajně dost síly na okořenění sedmi kotlíků jídla (pot = kotlík, hrnec).
Naga Morich:
Extra pálivá příbuzná 7-Potu, ovšem tato je doma na severu Indie a v Bangladéši. Na Scovilleho stupnici je opravdu vysoko - pálivost může přesáhnout jeden milion SHU. 
Trinidad Scorpion:
Rekordmanka mezi papričkami, její varianta s názvem "Butch T" byla s naměřenými 1 463 700 SHU až do únoru tohoto roku zapsána v Guinessově knize rekordů, dokud ji ovšem nevystřídala Moruga Scorpion s více než dvěma miliony jednotek SHU. 
Bubba:
Středně pálivá paprička, která má mít údajně zajímavou ovocnou chuť - že by adeptka na pálivé pralinky? No a taky může dorůst až do výšky dvou metrů, to už je pořádný keřík.
Super Chilli (Hot Lotion):
Velmi pálivá, ovšem pro mě dost mysteriózní odrůda - na internetu jsem o ní nenašla vůbec nic, budu se tedy muset nechat překvapit. 

A co vy? Pěstujete si doma v květináčku papričky? Pokud ne, ale rádi byste to zkusili, můžete se mrknout třeba na české Chilli fórum a nebo si zkusit koupit pár semínek na jednom z mnoha e-shopů, třeba Habanero.cz nebo Seminka-chilli.cz

No a druhá věc, o které se prostě musím zmínit, je letošní šestý ročník Prague Food Festivalu! Na webových stránkách festivalu byla dnes zveřejněna menu jednotlivých restaurací a já si to všechno pěkně pročítám, zaškrtávám a těším se víc a víc. Pokud jste na PFF ještě nebyli a o víkendu 25.-27. května nemáte nic lepšího na práci, vřele doporučuji strávit alespoň jedno odpoledne právě tu. Seznam restaurací a jejich nabídku (včetně grandového ohodnocení jednotlivých chodů) najdete ZDE. Lístky se začnou prodávat 1. dubna a pokud byste se snad rozhodli, že pojedete, určitě doporučuji si je zajistit dopředu. Lístek pro jednu osobu stojí 400,- a zahrnuje vstup + 10 grandů v hodnotě 250 Kč. Grand představuje speciální festivalovou měnu, za kterou si u stánků nakupujete degustační porce - hlavní chody se pohybují okolo 6 grandů, za dezerty nebo polévky dáte 2-4 grandy. Většina restaurací také nabízí kompletní menu za zvýhodněnou cenu 10 grandů. Grandy si v balíčku po deseti samozřejmě můžete dokupovat dle libosti, opět za 250 Kč. 
A na které mlsy se letos těším nejvíc? 
  • Celé menu asijské restaurace Rickshaw (Corinthia Hotels), to už je čtvrtým rokem sázka na jistotu
  • "Laboratorní" degustační menu restaurace Essensia (Mandarin Oriental) pod vedením Jiřího Štifta
  • Zmrzlina z bretaňského másla ochucená mořskými řasami Dulse v podání francouzské restaurace Art Nouveau (Obecní dům)
  • Sezamové koblížky máčené v pomerančovém rozvaru z kuchyně La Rotonde
  • Cokoliv od Terasy U Zlaté studně, protože jsem na ně velmi zvědavá
  • Aureole Fusion Restaurant a jejich ananasové ravioli plněné kokosovou pěnou a kandovanými pomeranči, o lepivé rýži Khao Niaow Ma Muang s mango sorbetem nemluvě
  • Prostě zajímavé menu La Cucina (Boscolo hotel) - tatarák ze žlutoploutvého tuňáka, telecí ossobuco a tradiční sicilské trubičky
  • Pomalu pečený králík s kukuřičnou polentou a omáčkou z medvědího česneku v podání restaurace Bellevue - když já ráda medvědí česnek!

A myslím, že takto bych mohla pokračovat donekonečna. Samozřejmě jsou zde jistá zklamání - opět několikrát se opakující sous-vide, stejně tak tiramisu a créme brulée zřejmě ochutnám několikrát. A nyní michelinský Alcron má na můj vkus poněkud nudné menu (aneb makronky jste měli už loni), snad do května ještě vymyslí něco zábavnějšího. :) 
Tak co, potkáme se tam? 

No a aby toho nebylo málo, přikládám nakonec jako bonus pár fotek mého psa, protože spamovat mé přátele na facebooku už mi nestačí. Pěkný a slunečný začátek jara přeji!

1 komentář:

  1. Pes je úžasný! Ta poslední fotka je vážně super :) Jinak mi právě na okně ze semínek vyrazily dýně a doplnily tak pár bylinek, které na záhonku zatím chybí :) Chilli papričky ale nemám ani jedny :)

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.