sobota 7. července 2012

Battenberg Cake - The Daring Bakers Challenge

Omlouvám se všem, kteří ke konci června čekali na odhalující post Daring Bakers a nedočkali se, ale jak už to tak bývá, jinak to nešlo. Škola mě plně zaměstnávala až do začátku letních prázdnin, k tomu se jakousi nešťastnou shodou okolností přidala rekonstrukce bytu, která měla proběhnout až o měsíc později a tak jsem byla docela ráda, že jsem si stihla do 30. června sbalit bágl a celý týden se plácat po Vltavě a jejím nejbližším okolí. Teď jsem ale zpět a patřičně osvěžena domácími meruňkovými knedlíky a nejmenovaným grepovým nápojem na bázi výčepního piva hodlám dohnat, co jsem zameškala. 

Téma na měsíc červen pro nás připravila Mandy z blogu What the Fruitcake?! - vyzvala nás, abychom upekli Battenberg Cake, roztomilý piškotový dort dvou barev. Z obrázku jsem tušila cosi složitého a byla si jistá, že vzhledem k mému časovému zaneprázdnění nestihnu už druhou výzvu po sobě, ale důkladné prozkoumání receptu mě trochu uklidnilo. A když nás mamka nahlásila jako vrchní tvůrkyně dortu pro oslavu 70. narozenin našeho milého strýčka, bylo už úplně jasné, že tuhle výzvu prostě musím zmáknout. :)
Nejprve jsem upekla jeden malý testovací dortík, abych si vyzkoušela, jak že se to vlastně peče a kompletuje, výsledek můžete vidět na minifotce u seznamu surovin níže. No a abych to testování neměla úplně jednoduché, rozhodla jsem se potáhnout dort bílou čokoládou, kterou si doma podle receptu ze supertajného fóra Daring Bakers sama zplastifikuji. Pečení a kompletování dortu se nakonec ukázalo být docela snadné, ovšem zpracování, vyválení a následné potažení dortu čokoládou bylo o nervy. Jak je na fotce bohužel patrné, výsledek není ani zdaleka dokonalý, ale pro mě to rozhodně byl dobrý cukrářský trénink. 
Protože základní dort o rozměrech 2x2 piškotové pásy by nebyl pro potřeby rodinné oslavy dostačující, rozhodla jsem se, že ho udělám ze dvou malých, tedy 4x2 pásy a po masochistické zkušenosti s plastickou čokoládou zvolím tradiční potahovací hmotu - marcipán. 
Příchuť jsem vzhledem k věku oslavence a s tím spojené vyšší míře konzervativnosti zvolila spíš tradiční, a to kombinaci čokolády a mandarinek, jednotlivé piškotové pásy pojila citrusová marmeláda a máslový krém s karamelizovaným Salkem. Vám ale poskytnu základní recept od Mandy, který můžete obměňovat podle chuti. 


Suroviny:
175 g másla
175 g cukru (pokud nejste moc na sladké, bohatě bude stačit takových 100 g, i míň)
3 vejce
65 g jemně mletých mandlí
175 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky vanilkového extraktu (neměla jsem, nahradila jsem část cukru vanilkovým)
červené potravinářské barvivo (také jsem neměla, oranžové muselo stačit, pardon :) )
100 g meruňkového džemu, pasírováním zbaveného případných větších kousků 
250 g marcipánu




Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 180°a připravte si pekáček s alobalovou přepážkou podle fotek od Mandy ZDE
Pak změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, postupně vmíchejte vejce a pokud máte, tak i vanilkový extrakt. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a mandle a tuto sypkou směs postupně přidejte k té mokré, máslovo-vaječné. Výslednou směs rozdělte na dvě poloviny, jednu z nich vlijte do připravené formy, druhou obarvěte troškou potravinářského barviva na růžovo a opatrně ji vlijte do druhé poloviny pekáčku. Obě půlky pěkně uhlaďte a dejte péct na 25-30 minut, jestli už je korpus upečený snadno odhalíte špejlovým testem. 
Po vychladnutí (a to myslím vážně, pokud korpus nenecháte vychladnout, pravděpodobně ho akorát rozlámete) vyjměte obě poloviny z pekáčku, položte je na sebe a hezky je okrájejte, aby vám vznikly dva stejně velké kvádříky. Ty pak překrojte podélně na poloviny a slepte z nich pomocí džemu šachovnicový dort. 
Nakonec na moučkovým cukrem poprášené ploše vyválejte z marcipánu obdélník a tím obalte dort kolem dokola - tradiční Battenberg má potažený všechny čtyři strany, aby byl hezky symetrický. A je hotovo, maximálně můžete výsledný dort nějak decentně dozdobit. 

Potahovací čokoláda:
200 g bílé čokolády (ráda používám Schogetten, ale tentokrát měli v Lidlu jen tu jejich privátní a povedlo se i tak)
30 ml zlatého sirupu (aka Golden Syrup, k dostání běžně třeba u Markse & Spencera)

Bílá potahovací čokoláda je alternativou k marcipánu, ale práce s ní není zrovna brnkačka. Připravíte ji tak, že bílou čokoládu ve vodní lázni rozpustíte, necháte ji trochu vychladnout a pak k ní přilijete zlatý sirup. Čokoláda se okamžitě zdrcne, ale vy se nenecháte odradit a pořádně ji promícháte, dokud se nezačne odlepovat od stěn misky. Pak z ní uplácáte kouličku, tu zabalíte do fólie a dáte na minimálně 2 hodiny chladit. Až je čokoláda vychlazená, vytáhnete ji z lednice a na ploše poprášené trochou moučkového cukru ji začnete rukama rozehřívat a zpracovávat. Nejprve se rozpadne na kousky, téměř až na čokoládový prášek, ale to je normální, jen musíte vytrvat a po cca 15 minutách intenzivního zápolení by se opět měla začít formovat do jedné koule. Až máte hmotu důkladně rozehřátou, ideálně mezi dvěma fóliemi ji rozválíte na obdélníkovitou placku, kterou pak potáhnete dort. Fólie je v tomto případě velmi užitečný pomocník i při přenášení, protože čokoládová hmota je potvora lámavá, obzvlášť v chladnějších podmínkách. Proto také budete možná muset krájet dort nahřátým nožem. Taky nezapomeňte na to, že bílá čokoláda je hodně sladká a pokud ji chcete použít, přizpůsobte tomu příchutě piškotů.

Povinnosti tedy bylo učiněno zadost, i když s mizernou fotodokumentací, za kterou se tímto omlouvám. Battenberg je dort velmi efektní, chuťově variabilní a díky tomu, že jde vlastně o obyčejný piškoťák, bude určitě chutnat i dortovým konzervativcům. Na mě byl přece jen trošku sušší, ale když se nešetří s marmeládou, není to zdaleka tak hrozné jak u některých cukrárenských prefabrikátových výtvorů, které musíte okamžitě zapít, abyste se nezadusili. Tak já jdu konečně nastudovat výzvu na měsíc červenec, už se těším. :) 

5 komentářů:

  1. Tý jo, ty jsi to teda pojala úplně velkolepě! Smekám! Battenberg vypadá fakt zajímavě, ale asi bych na tu piplačku neměla nervy.
    A díky moc za odtajnění plastifikované čokolády na potahování, to musím vyzkoušet, protože marcipán nemám na dortech moc ráda. Jedinou výjimku tvoří zmrzlina, tam mi marcipán jede: http://madlinakuchyne.blog.cz/1207/zapomnela-vazeni-na-jahody-mrazeny-a-taky-ty-chlazeny

    OdpovědětVymazat
  2. Nadhera! Mne se tenhle mesic vubec nevedlo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jeeej, novy krasny blog som objavila, budem chodit castejsie :-) vela kulinarskych inspiracii prajem!

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.