úterý 17. července 2012

Malé Řecko

Od mých pubertálních let, kdy jsem nadšeně hltala seriál Gilmorova děvčata, jsem toho názoru, že ke spokojenému životu nutně potřebuji mít taky takový Luke's Diner, podnik nacházející se za rohem, maximálně za dvěma, kam můžete zajít na oběd, na večeři, na víno...  A i když v Brně už mám spoustu oblíbených kaváren, restaurací a hospod, žádná se zatím nepřiblížila onomu ideálnímu místu, kam bych mohla chodit klidně i denně, aniž by mě to finančně a časově vyvádělo z rovnováhy. Před nějakou dobou se ale poblíž zjevil podnik jménem Taverna Athena, který je mému cíli zatím nejblíž a po dnes již mnoha veskrze dobrých zkušenostech jsem se rozhodla seznámit s ním i vás. 

Vlevo masové kuličky keftedakia a tzatziki, vpravo musaka a opět tzatziki
Taverna Athena se nachází téměř na rohu ulic Štefánikova a Pionýrská, v těsné blízkosti zastávky MHD. Umístění je poněkud pochybné, neboť ve stejném domě se nachází herna a, ehm, noční podnik. Ještě předtím, než se zde začaly servírovat řecké speciality, proběhl zde pokus o jakýsi burger bar a ještě předtím tu byla velmi dlouhou dobu nonstop trafika a prodej alkoholických nápojů, z čehož vyplývá, že jde o prostor docela stísněný, nicméně 15-20 strávníků se vejde překvapivě pohodlně. 
Příprava jídla probíhá z části na grilu přímo v taverně, z části v sesterské restauraci Gyropolis, která sídlí v městské části Brno-Slatina. Nabídka je stručná a pro mě naprosto dostačující, obsahuje totiž téměř vše, co jsem si na dovolených v Řecku zamilovala nejvíc - tzatziki, olivy kalamata, sýr feta na několik způsobů a samozřejmě také musaku. Nejsem specialistka na odhadování původu potravin a tak vám nemůžu s jistotou říct, co je domácí a co konzervovaný import, nicméně fakt, že majiteli Atheny a Gyropolisu jsou dva Řekové, mě v tomto směru významně uklidňuje. :)
Vlevo pomazánka tyrokafteri, olivy kalamata a pita, vpravo nakládané pálivé papričky (piperies).
Můj předkrmový favorit je, kromě již zmíněných černých oliv, pikantní pomazánka Tyrokafteri, která se skládá ze sýru Feta, zelených papriček a olivového oleje. V nabídce předkrmů stojí za zmínku také další řecké sýry Kaseri a Kefalotiri nebo profláklé plněné vinné listy Dolmades. Z kategorie teplých předkrmů, které ale já osobně považuji spíš za plnohodnotná hlavní jídla, si můžete dát buď fetu grilovanou v alobalu (Feta psiti) nebo smaženou (Feta sachanaki).
V případě hlavních jídel není moc co řešit. Gyros mají přesně takový, jaký si ho z Řecka pamatuji - zabalený v pitě, s hranolkami a salátem tzatziki uvnitř. Musaka potěší kromě jiného i bešamelem, který nějak chutná, protože není nic horšího, než blemcavá bešamelová vycpávka bez chuti. Jako lehký letní oběd plně postačí i řecký salát Choriatiki a na závěr, pokud nějakou náhodou ještě nejste úplně přecpaní, si můžete dát kousek baklavy nebo řecký jogurt s medem a ořechy. Musím ale uznat, že baklava pro mě zatím byla jediné mírné zklamání, je totiž plněná lískovými oříšky a já raději pistáciové nebo vlašské. 
Vlevo feta psiti, vpravo baklava
Přecpání se je ovšem v této jídelně docela pravděpodobné, při jedné z návštěv okomentoval kuchař a číšník v jedné osobě nedojedený kousek musaky na talíři slovy "Jakto, že jste to nedojedla, vždyť toho nebylo ani půl kila!". Smrtelně vážným tónem to samozřejmě neříkal, ale já bych tomu snad i věřila. :)
V nápojovém lístku samozřejmě nechybí Retsina, Tsipouro, Ouzo a Frappé, nic z toho jsem ale zatím neměla, nemůžu tedy kvalitu více okomentovat, ale já v tomto směru stejně nejsem žádný velký odborník. 
Na závěr už zbývá jen stručně zmínit ceny: předkrmy 50-60 Kč, gyros v pitě za 65 Kč, hlavní jídla v rozmezí 90-130 Kč. Taverna také nabízí polední menu za 85 Kč, které sestává z polévky a jednoho z osmi hlavních jídel, které taverna stabilně nabízí. Jedinou nevýhodou, kterou jsem ale zatím naštěstí nepocítila, je fakt, že se jedná o kuřáckou provozovnu. 
Taverna Athena je pro mě představitelem ideálního fast foodu - najíte se tu rychle, dobře a myslím, že i levně. A pokud stejně jako já milujete řeckou kuchyni a jste kvůli ní ochotni přehlédnout ne zrovna reprezentativní prostory, mohlo by se vám v Atheně líbit. 

2 komentáře:

  1. Tam se musím podívat, dík za tip. V řecké (brněnské) jsem byla naposled před dvěma lety a moc jsem si to tam užila. A tohle je pro mě celkem výhodnější poloha.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj :-) Karolíno :-) super další blogerka z Brna. Díky za typ na tavernu, určo navštívím... Prvně si udělám svůj vlastní názor na tavernu a poté si přečtu i tvou recenzi - abych nebyla případně zklamaná :-)
    Já za sebe nedoporučuji řeckou Zorbas, která je na Sokolské, tam jsem byla opravdu dost zklamaná za to, co tam předvádí s řeckými dobrotami.
    jinak máš krásný blog! přidávám se k pravidelným čenářům a jen tak dál!!!

    Lenka

    zdravejist.blogspot.com

    gurmankalenulka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.