neděle 9. prosince 2012

Twelve Days of Cookies - The Daring Bakers Challenge

Tak jsem se i já konečně dohrabala k sepsání a zveřejnění výsledků listopadové výzvy Odvážných pekařů. Tentokrát nám Peta z blogu Peta Eats připravila dvanáct receptů na vánoční cukroví a my měli alespoň jeden otestovat a ideálně přidat ještě druhý recept na naši nejoblíbenější vánoční sladkost. Já sice na rozdíl od některých mých pekařských kolegů ani zdaleka nestihla upéct všech dvanáct mlsů, ale mé tři druhy už jsou vlastně čtvrtina. :)

Hned na první pohled mě zaujaly superčokoládové francouzské sušenky, neboli sablés. Příprava se zdála být snadná, seznam ingrediencí krátký, takže na jazyku se rozplývající keksíky už byly téměř na dosah ruky... no nemohla jsem jinak.

Double Chocolate Sablés / Čokoládové francouzské sušenky (podle Miette)
Suroviny: 
140 g hladké mouky
30 g kakaa
1/2 lžičky sody na pečení
115 g změklého másla
120 g moučkového cukru
1/4 lžičky soli
3/4 lžičky vanilkového extraktu
100 g hořké čokolády (nejlépe 70%), nastrouhané na jemno 

Postup:
Do misky prosijte mouku s kakaem a sodou.
V druhé větší misce utřete máslo, cukr, sůl a vanilku do pěny. Postupně vmíchejte suché ingredience a zpracujte těsto, které pak zformujte do válečku a dejte na půlhodinku vychladit. Vychlazený váleček pak nakrájejte na asi dvou až třímilimetrové plátky, které pak dejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte 8-10 minut při 170°C. Dávejte na ně dobrý pozor, u tohoto těsta podle barvy špatně rozeznáte, jestli už nejsou trochu připečené. :) Nejlepší je proto jednu sušenku otočit, ty upečené jsou vespod pórovité. 
Po upečení je můžete ještě posypat moučkovým cukrem a pak si je jednu za druhou nechat rozplývat na jazyku, dokud se ve vás nevzepře svědomí a vy talíř se sušenkami raději neodnesete na nějaké těžko přístupné místo.

Upečením těchto máslových skotských sušenek jsem si vlastně tak trochu odbyla i druhou část zadání výzvy, tedy upečení mého nejoblíbenějšího cukroví. Shortbread mezi mé favority totiž patří už od let dávno minulých, kdy jsem si koupila balíček v Marks & Spencer, spráskala ho skoro na posezení a pak se pustila do vlastních pokusů. No a navíc jsem si zkusila pro mě dosud nepoznanou techniku přípravy, takže to pro mě vlastně byla výzva i tentokrát.

Piped Shortbread / Máslové věnečky (podle Pety osobně)
Suroviny: 
250 g másla
230 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

Všechny ingredience dejte do mísy a třete nejméně deset minut. Dlouhé a důkladné zpracování těsta je velmi důležité, ostatně pokud sušenkové těsto dostatečně nevymícháte, vůbec vám v další fázi nepůjde vytlačovat na plech. Po minimálně deseti minutách usilovného zpracovávání těstem naplňte cukrářský sáček a nástavcem ve tvaru hvězdičky (té větší, pokud též máte sadu z Tescomy :) ) vytlačujte na plech kroužky. Pokud by vám ještě pořád nešlo těsto vytlačovat, zkuste si do sáčku dát menší množství a obsah sáčku promnout a prohřát v rukách, a pokud by to za nic na světě nešlo ani potom a byli jste si stoprocentně jistí, že jste míchali důkladně, můžete na plech dělat placičky lžičkou. :) Kroužky pak pečte dozlatova při 180°C, trvá to zhruba 15 minut. 
Do těsta můžete volitelně přidat třeba najemno nasekanou čokoládu nebo trošku kakaa, ale podle mě je na těchto sušenkách jejich jemná máslová chuť nejlepší sama o sobě. 

No a nejlepší nakonec, kokosky! Sice to nejsou žádné krasavice a pekařky, které své cukroví musí mít na milimetr stejné, by z nich nejspíš zešílely, ale svůj mírně řečeno rustikální vzhled vám tisíckrát vynahradí v chuti. A navíc se vyrábí zábavným a pro sušenky neobvyklým postupem, takto "do růžičky" se u nás totiž balí povidlové svatební koláčky. 

Chocolate Coconut Cookies / Balené čokoládové kokosky (z blogu Baking Glory)
Suroviny: (na 30 velkých kokosek)
Náplň:
175 g tvarohu 
3/4 hrnku moučkového cukru
1 žloutek
1 1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 1/4 hrnku mletého kokosu
Těsto:
1 3/4 hrnku hladké mouky
1/3 hrnku kakaa
1/2 lžičky sody na pečení
1/4 lžičky soli
170 g másla
1 hrnek moučkového cukru
1 vejce

Postup: 
Nejdříve si připravte náplň - tvaroh s cukrem ušlehejte dohladka, důkladně vmíchejte žloutek a vanilkový extrakt, nakonec přimíchejte kokos a to vše dejte chladit. 
Pak si v menší misce smíchejte mouku, kakao, sodu a sůl. V druhé větší misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a do vzniklé směsi zašlehejte vejce. K máslové směsi přidejte suché ingredience z druhé misky a vypracujte těsto. Pak těsto rozkrájejte na třicet stejně velkých kousků (pro potřeby vánočního cukroví bych ale doporučovala vyrobit dvojnásobné množství menších kokosek, ty velké jsou opravdu dost velké). Každý kousek pak v dlani rozplacaťte, doprostřed dejte asi lžičku kokosové náplně a okraje placky rovnoměrně pozohýbejte okolo náplně, jako byste na ni tvořili takovou kapsičku. Kokosky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při 180°C 15-20 minut (ty velké, poloviční budou o něco rychleji :) )

Závěrem musím říct, že tato listopadová generálka na vánoční pečení se mi docela hodila. Psychicky jsem se připravila na pečení mnoha malých kousků cukroví a o minimálně jednom druhu sušenek už teď vím, že si ho v rámci ostrého vánočního pečení určitě zopakuju. A kdo ví, třeba bude mít takový úspěch, že se zařadí mezi naše domácí stálice.

English Summary: This month I tried three different cookie recipes and I fell in love with all of them! But the biggest surprise for me were the chocolate coconut cookies, they aren't the most beautiful cookies in the world but the taste is so amazing. Thank you Peta for showing me all of these recipes, it definitely was worth trying. 

7 komentářů:

  1. Teda, ty černý sables vypadají dost zajímavě, vůbec jsem nevěděla, že existuje čokoládová verze! Já dělám jen tu klasickou světlou. A tyto shortbreads mi připomínají klasický věnečky od opavie, který jsem jako malá měla hrozně ráda, tak si je možná vyzkouším :)
    http://zghettablog.blogspot.cz/p/o-blogu.html

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, libi se mi ty kokosky. uvazuju, ze se do nich pustim. ;) jak chutnaly, prosim te? jsou vlacne, suche, stavnate, krupave, tuhe..? :)) dekuji za odpoved! Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, já na popis chuti byla vždycky levá :)) Ale zkusím to. Kakaová část je zprvu spíš křehká (ale zas ne vyloženě křupavá), ale postupem času, když kokosky necháš naležet, o něco změkne a zvláční. Kokosová náplň je díky přidanému tvarohu rozhodně spíš "mokřejší" a taková svěží, hezky jde do kontrastu s jinak spíš hutnějším a výrazně kakaovým obalem. Takže bych řekla, že pokud preferuješ větší kontrast mezi náplní a vnějškem i co do struktury, nepekla bych kokosky moc dlouho dopředu, naopak pokud máš raději spíš celkově "měkké" cukroví, nechala bych je odležet tak 2-3 dny... Snad jsem ti trochu pomohla.

      Vymazat
  3. :))) Si piš! Díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo ty kokosky vypadaj úžasně! I když už jsem nic péct nechtěla, na tohle si čas asi udělám :D

    OdpovědětVymazat
  5. ty prostřední jsou krasavečci:) máš hezký blog!

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá moc dobře. Moc děkuju za recept!

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.