úterý 16. července 2013

Rebarborovo-jahodová klasika

S jedním z nejznámějších receptů na sladký dezert z rebarbory a jahod přicházím už trošku s křížkem po funuse, ale pokud jahody i rebarboru sami nepěstujete, ale kupujete (popřípadě máte dvouplodící keříky jako my), snad ještě můžete tento snadný letní koláč prubnout. 

Koláč jsem pekla podle mé oblíbené Mary Berry a s napětím očekávala, kde se vyskytne nějaký zádrhel, protože u receptů ze Zlaté knihy se s určitou pravděpodobností zádrhely všeho druhu vyskytují. Tentokrát to nebylo nic katastrofálního, jen jsem vzhledem k množství náplně měla příliš mělkou formu a tak mi trochu šťávy při pečení vyteklo, což jsem ale předvídala a pojistila jedním plechem vloženým do trouby pod mřížku s koláčem. A vás na to upozorňuji předem, takže to můžete vyřešit ještě elegantněji, třeba rovnou použít nějakou hlubší zapékací misku jako Mary, případně nenarvat do formy všechnu náplň za každou cenu. :)) 

Suroviny na základní těsto: 
300 g hladké mouky
1 lžička soli
175 g másla
3-4 lžíce studené vody

Na náplň budete potřebovat: 
450 g jahod
450 g rebarbory, oloupané
170 g cukru
45 g hladké mouky
15 g másla








Nejprve vypracujte těsto: smíchejte v míse mouku s lžičkou soli a rukama zapracujte máslo, dokud nezískáte hrubší drobenku. Pak postupně po lžících přidávejte vodu, dokud nepůjde těsto zpracovat do hladké koule. Pak těsto rozdělte na dva díly, jeden trochu menší než druhý. Z většího kousku vyválejte "dno" koláče, které by mělo být o pár cm větší než samotná forma, menší část si schovejte na zdobení. Koláčovou formu trochu vymažte máslem, rovnoměrně do ní rozprostřete plát těsta, který jste si vyváleli, případně můžete vytvořit i nějaký ozdobný okraj, třeba klasický vroubkovaný. Takto připravenou formu a zbylý kousek těsta dejte do lednice a pusťte se do náplně.
Oloupané stonky rebarbory nakrájejte na asi půlcentimetrové špalíčky, jahody zbavte stopek a rozkrájejte na poloviny až čtvrtiny podle jejich velikosti. Rebarboru i jahody pak v míse smíchejte s cukrem a moukou. Touto směsí pak naplňte připravenou formu a na její povrch nepravidelně rozmístěte malé kousky másla. 
Zbývající těsto rozválejte a vyrobte nějaké pěkné zdobení na vršek koláče, třeba mřížku, nebo jen proužky, ale můžete se pustit i do komplikovanějších tvarů, vykrájet a ozdobně naaranžovat třeba lístečky... to už je na vás. Já vyrobila takovou pseudomřížku - to je tak, když nedáváte pozor a to, že jste krajní proužky zapomněli přeložit, zjistíte až když je upečeno...
Koláč se peče při 220°C přibližně 50 minut. Při takové teplotě je zde jistá možnost, že vám začne příliš rychle zlátnout na povrchu, pro takový případ si přichystejte kus alobalu a koláč s ním přikryjte. Po vyjmutí z trouby nechte koláč ve formě chladnout asi hodinu, aby náplň stihla ztuhnout. Pak ho nakrájejte, dejte do košíku, odneste si ho někam ven na sluníčko a cpěte se, nejlépe vleže. :)
Koláč s rebarborou splňuje snad všechna kritéria na dobrý letní koláč - je sladký, ale ne příliš, zároveň je příjemně svěží a kyselý, no a jeho příprava netrvá moc dlouho, takže se za vyšších venkovních teplot ani neupečete v kuchyni spolu s koláčem. Co víc si přát.

1 komentář:

  1. Rebarboru jsem nikdy neměla v lásce, ale postupně se k ní propracovávám :)

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.