pondělí 19. srpna 2013

Křupavé meruňky

Je to zvláštní strom, tahle meruňka. Připadá mi, že i když zemědělci každý rok hromadně úpí nad podprůměrnou úrodou toho či onoho, meruněk je pokaždé úplné moře. A protože knedlíky, kynutý táč a marmeládu doma děláme pořád, jako ostatně asi všichni, letos jsem se pustila i do crumble.

Crumble je velmi jednoduchý dezert sestávající z ovoce (čerstvého nebo mraženého) zapečeného pod vrstvou drobenky z másla, mouky a cukru. Pro zvýšení křupavosti se do drobenky můžou přidat ještě ovesné vločky, různé druhy oříšků, rozdrcené sušenky... vlastně téměř cokoli, když se to vezme kolem a kolem. :) 
Mě nejvíc zaujal recept od Marthy Rose Shulman, uveřejněný začátkem července v NY Times. Musím se ale přiznat, že jsem se v receptu trochu povrtala a mimo jiné přidala jednu věc, se kterou jsem si už dlouho doma nevěděla rady - sušenkovou pomazánku Lotus. Znáte ji, ne? Vyrábí se buď hladká jako Nutella, nebo s křupavými kousky sušenek (tu jsem měla já), chutná i voní přesně jako sušenky Lotus, ale mně kdovíproč moc nejede. Ani na toustu, ani na lžičce. Ovšem v kombinaci s teplými meruňkami a křupavými ovesnými vločkami, to už je úplně jiný příběh... 

Suroviny na drobenku:
1 1/4 hrnku ovesných vloček
1/4 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku celozrnné hrubé mouky
1/3 hnědého třtinového cukur
1/2 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
85 g másla, vychlazeného a pokrájeného na kostky
(a asi tři vrchovaté lžíce lotusové pomazánky, he he...)

A meruňková "náplň":
1 kg meruněk, vypeckovaných a rozpůlených
3 lžíce medu
1 lžička skořice 
1/2 lžičky škrobu
1 1/2 lžičky vanilkové esence




Nejdříve je třeba připravit drobenku. Nejdřív důkladně promíchejte všechny suché suroviny, pak přidejte kostky másla (a taky lotusku!) a prsty zpracujte na drobenku. Tu pak rovnoměrně rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a dejte péct do trouby na 10 minut při 175°C. Po deseti minutách drobenku vytáhněte, trochu promíchejte a dejte zase péct ještě na deset minut, drobenka by se měla rovnoměrně propéct a mírně zezlátnout. 

Do mísy dejte vypeckované půlky meruněk, přidejte med, skořici, škrob a vanilkovou esenci, promíchejte a nechte čtvrt hodiny odpočívat. Pekáček vymažte máslem (mírně silnější vrstva není na škodu), rozprostřete do něj meruňkovou směs včetně šťávy, rovnoměrně zasypte předpečenou drobenkou a dejte do trouby na 20 minut při 200°C. Až začnou meruňky bublat a drobenka bude hezky zezlátlá a křupavá už od pohledu, vytáhněte crumble z trouby a nechte ho vychladnout aspoň 10 minut. Servírujte pokud možno teplé, třeba se zakysanou smetanou nebo troškou zmrzliny.


A pokud zrovna nejste postiženi nutkáním psát blog jako já, tak se crumble ani nepokoušejte fotit, protože ta potvora prostě vždycky vypadá divně, rozblemcaně a použitě, i když chutná a voní tak božsky! Kam se hrabou všechny bytové difuzéry a značkové aromalampy na vůni pečícího se meruňkového crumble se skořicovou drobenkou.
Takže navrhuju, že se budeme společně tvářit, že crumble je holt master class foodstylingu (protože prostě je!), a vy si ho budete především představovat, jak úžasně voní a chutná, až vám to nakonec nedá a upečete si ho taky. Domluveno? :)  

5 komentářů:

  1. Meruňkový crumble miluju! Není nic lepšího :D :) A s tou pomazánkou to musí být dokonalé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, crumble je úžasný! Hlavně tou variabilitou ovoce, posypky + možnost okořenění. Já miluju švestkový se skořicí a mákem. Ale meruňkový, hmmm, ten bych si hned dala! A moc ráda bych taky měla meruňkovou nadúrodu, u nás byla zatím pouze mírná višňová záplava.

    OdpovědětVymazat
  3. to vůbec neznám, ale vypadá to lahodně

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.