pondělí 7. října 2013

Švestky obráceně

Jestli máte ještě někde schovaný zbytek švestek z letošní úrody, se kterým je potřeba se nějak vypořádat, mohl by vás následující recept na koláč možná zajímat. Možná o to víc, pokud vyhledáváte svižnou přípravu i proces pečení. No a pokud k tomu všemu máte rádi marcipán, pak vás rovnou varuju před náhlým a intenzivním citovým vzplanutím...

Tenhle obrácený koláč, kterému se ve Francii (a vlastně nejen tam) říká tarte tatin, je vážně docela jednoduchý a ať se snažím sebevíc, nenapadá mě nic, co by se na něm dalo vyloženě zkazit, kromě takových těch klasických situací, kdy najednou zapomenete, že něco pečete, a po nechtěné hodině pečení navíc vytahujete z trouby hrst uhlí a zběsile otvíráte všechna okna. Poradím vám jedině to, že koláč se dá péct i v dortové formě, ale musíte ji bezpodmínečně vyložit alobalem zevnitř a následně další vrstvou alobalu obalit zvenčí. Ono totiž ze švestek a jakéhokoli jiného ovoce, ze kterého byste obrácený koláč připravovali, vyteče značné množství šťávy a nevím teda, jak je na tom vaše dortová forma, ale ta moje na to prostě stavěná není a teče. Takže pokud chcete péct tarte tatin, máte jen formu na dort a o seškrabování připečené hmoty z trouby nestojíte, doporučuji se mé rady s alobalem raději držet a případně se pojistit ještě postavením formy na plech.


Švestkový tarte tatin s marcipánem Suroviny:    (podle receptu z BBC Good Food)

Na náplň:
25 g másla 
25 g krupicového cukru
2 lžíce vody
asi 1 kg švestek, vypeckovaných a rozpůlených
100 g marcipánu

A na korpus:
500 g chlazeného listového těsta (klidně si můžete i udělat domácí, bránit vám nebudu, ale já si to svoje koupila :) )






Do silnostěnného kastrůlku dejte máslo, cukr a vodu a na středním plameni nechte vše úplně rozpustit a lehce zhnědnout, to je otázka několika minut. Tuto mírně zkaramelizovanou směs rovnoměrně vlijte do formy. Na ni pak rozložte vypeckované švestky otvorem po pecce nahoru, pěkně natěsno vedle sebe, a do každé švestky vmáčkněte kousek marcipánu. 
Rozválejte si listové těsto do kruhovitého útvaru, který bude alespoň o 3 cm větší než vaše forma. Rozválený plát přesuňte do formy a rozložte ho na švestky, pěkně ho k nim přimáčkněte a pokuste se ho i zastrkat dovnitř i po obvodu formy. 
Koláč pečte 30-35 minut při 180°C, prostě dozlatova, však vy už jistě dávno víte, jak má upečené listové těsto vypadat - krásně nafouknuté a křupavé. Po vyjmutí z formy nechte koláč alespoň 10 minut vychladnout. A nakonec přichází poslední komplikovanější část - je potřeba koláč vyklopit z formy. To dělejte pokud možno nad dřezem s rukama zamotanýma v utěrce, které vám nebude líto, když ji významně zaprasíte, protože z koláče stoprocentně poteče ještě nějaká šťáva z ovoce a nejspíš nebude zrovna studená. Takže formu přiklopit dostatečně velkým talířem nebo tácem nebo co já vím na čem koláč obvykle servírujete, jedním svižným pohybem obrátit a je hotovo. 

Tarte tatin se švestkami je skvělý podzimní koláč, velmi pěkný na pohled, i když to tak z fotek možná úplně nevypadá (nikdy mě nepřestane fascinovat barva upečených švestek) a zvládnete ho s minimem námahy. A protože mám opravdu hodně ráda marcipán, nebudu se moc rozepisovat o jeho chuti, neboť jsem jednoznačně zaujatá a neobjektivní. Škoda, že vám přes blog nemůžu poslat kousek na ochutnání. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.